Skip to main content
Houtwerff

ONDERHOUT

Hout is een echt natuurproduct. Op onze planeet groeien 400.000 soorten hout. Zo’n 200 daarvan vinden hun weg naar de meubelindustrie. Elke boomsoort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur en omdat hout een natuurproduct is zijn er vele soorten hout beschikbaar met diverse kleuren en structuren.

Het hout voor de meubelindustrie is veelal afkomstig van naald- en loofbomen. Naaldbomen, zoals vurenhout en grenenhout, zijn snel groeiende bomen. Loofbomen kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout vaak harder is. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakter. De nerf is bij elke boom anders en geeft het hout zijn eigen karakteristieke uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn eiken, noten, mahonie, berken, kersen, en tropische hardhoutsoorten als padoek.

TIPS EN ADVIES | 

Voorkomen is beter dan genezen. Elke houtsoort is anders. Elk soort reageert anders op bepaalde omstandigheden. Als je weet welk hout is gebruikt voor een meubel en hoe het is afgewerkt kun je daar rekening mee houden.
Je vergroot de levensduur van je houten meubelen door rekening te houden met de luchtvochtigheid, temperatuur en lichtintensiteit van de omgeving. Kort gezegd: Massief hout en gefineerd hout moeten altijd in een droge en warme (minimaal 15 graden) ruimte zijn.

Luchtvochtigheid!
Heel belangrijk voor de conditie van het hout is het handhaven van een zo constant mogelijk relatieve vochtigheid van ca. 60% zodat uitdroging(krimpen) van het hout vermeden wordt. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan welke niet onder de garantie vallen.

Hout verdraagt geen hitte of nattigheid!
Hout verdraagt geen hitte, vuur, vonken of nattigheid. Plaats dus NOOIT hete pannen of natte glazen op uw houten meubelen. Dit veroorzaakt kringen en/ of vochtplekken die meestal niet meer (of zeer moeilijk) te verwijderen zijn. Pas ook op met alcohol, vooral jenever. Verwijder een vlek altijd direct.

Pas op met  vloeibare vaatwastabletten en schoonmaakmiddelen!
Gebruik nooit ammonia, schoonmaakmiddelen om uw houten meubelen te reinigen. Dit kan uw meubel beschadigen. Er zijn ook vaatwastabletten te koop die dusdanig chemisch zijn dat ze door de laklaag heen het hout beschadigen. Met name vloeibare vaatwastabletten zijn extreem bijtend, gebruik liever poeder!

Onderhoudsmiddelen altijd eerst uitproberen!
Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om te kijken hoe het hout en de afwerking reageert.

Een hart van hout blijft kloppen!
Bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, treedt er na verloop van tijd werking op.

Verzorg uw hout goed!
Afhankelijk van het houtsoort. Het is belangrijk dat u uw houten meubelen goed verzorgt en onderhoudt. Het is het beste om de Houtwerff meubels 2 keer per jaar te onderhouden met het advies dat u van ons heeft gekregen.

The Modern Bamboo

AFWERKINGEN VAN HOUT |

Het onderhouden van hout hangt nauw samen met het type hout en het gebruikte afwerkingsproduct, zoals beits, lak, was of olie.
Een belangrijke regel geldt voor alle houtsoorten en afwerkingen: gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.

Hardwasolie | Hardwasolie is slijtwerend, waterafstotend, bestand tegen wijn, bier, cola, koffie, thee, vruchtensappen, melk en water conform DIN 68861 1A. Hardwasolie bevat alleen grondstoffen, die voldoen aan de eisen voor kinderspeelgoed conform EN71

Olie | geeft een houten meubel een diepe en natuurlijke uitstraling. De nerf en structuur van het hout worden geaccentueerd door de olie.
Behandel uw geoliede meubelen twee tot drie maal per jaar met bijvoorbeeld plantaardige meubelolie.

Lak | Lak wordt gebruikt om het meubel te kleuren maar zeker ook om het te beschermen tegen onder meer water- en alcoholkringen. Er zijn drie soorten meubellak:

  • kleurloze lak
  • transparante kleurlak
  • dekkende kleurlak

Kleurloze lakken | Er zijn verschllende kleurloze lakken zoals: mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Hierbij blijft de nerf van het hout duidelijk zichtbaar. Kleurloze lakken kunnen gevoelig zijn voor warmte en vloeistof. Gebruik dus onderzetters en verwijder vlekken snel..  Meubelen met een kleurloze laklaag dient u regelmatig af te stoffen met een zachte, droge doek (geen olie of was gebruiken). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zonodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water.

Transparante kleurlak | Transparante kleurlak geeft het hout een gloed mee en de houtnerf blijft duidelijk zichtbaar. Transparante kleurlak is er in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Transparante kleurlakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; gemorste substanties moet u daarom snel verwijderen. Meubelen met een transparante laklaag regelmatig afstoffen met een zachte, droge doek (geen olie of was gebruiken). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zonodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water.

Dekkende kleurlak | Als een meubel met dekkende kleurlak is afgewerkt is de houtnerf niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Deze lak is mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel en gebruik onderzetters. Meubelen met een dekkende laklaag dient u regelmatig af te stoffen met een zachte droge doek (geen olie of was gebruiken).

Olie / Hardwasolie| Olie geeft een houten meubel een diepe en natuurlijke uitstraling. De nerf en structuur van het hout worden geaccentueerd door de olie. Behandel uw geoliede meubelen twee tot drie maal per jaar met bijvoorbeeld plantaardige meubelolie. Voor de Hardwasolie die Houtwerff gebruikt gelden een minder frequente onderhoud: om de drie tot vijf jaar.

Twijfelt u over het onderhoud van uw Houtwerff meubel: schroom dan zeker niet om contact op te nemen met ons per mail of telefoon. Voorkomen is beter dan…

Over ons

KEUKENBLADEN VAN SOLID SURFACE

BIJ DAGELIJKS GEBRUIK | Solid Surface vraagt voor het dagelijks onderhoud geen speciale zorgen. Vloeistoffen kunnen in het materiaal bijna niet doordringen waardoor de vorming van vlekken door de meest gebruikte keuken – en badkamerproducten tot een minimum beperkt blijft. Toch raden wij aan om gevormde vlekken meteen te verwijderen. Dit kan gewoon gebeuren met water en wat detergent. Veeg na reinigen steeds het oppervlak mooi droog. Op deze manier kunt u zowel werkbladen alsook spoelbakken of wastafels dagelijks schoon maken. Mocht u te maken hebben met hardnekkige vlekken, dan kunt u steeds een zachte schuurcrème gebruiken (bv. Cif, Jif, Ajax,…) In dat geval maakt u met behulp van een zacht sponsje (géén schuursponsje!) cirkelvormige bewegingen over het oppervlak. Daarna kunt u gewoon naspoelen en droogvegen.

EXTRA ONDERHOUD VOOR SPOELBAKKEN | Geef minimaal 2 wekelijks een grotee schoonmaakbeurt aan uw spoelbak of wastafel. Verwijder grondig alle vetresten die eventueel zijn achter gebleven. Gebruik hiervoor ook een detergent of ander schoonmaakmidddel. Vul daarna de bak gedeeltelijk met warm (maar niet-kokend) water.

 

HARDNEKKIGER VLEKKEN | Probeer steeds eerst de gemakkelijkste manier : – eerst kijken of u met gewone detergent en een zacht sponsje de vlekken kan verwijderen – lukt dit niet, probeer dan met een zacht schuurmiddel (zie hierboven) – wanneer ook deze producten geen oplossing bieden, kan u overschakelen op een schuurpoeder (bv. Vim). Dit schuurmiddel kunt u gebruiken in combinatie met een schuursponsje type “Scotch-Brite” – Na het reinigen met een harder schuurmiddel en/of een schuursponsje mag u echter niet vergeten de oorspronkelijke patine te herstellen door met een zachtere schuurcrème in cirkelvormige bewegingen over het behandelde oppervlak te gaan. Sommige vlekken of ogenschijnlijke beschadigingen kunnen evenwel verwijderd worden zonder dat u hoeft te schuren. Een beetje methanol of gedenaturaliseerde alcohol kunnen wonderen doen. Bv. resten van inkt, kleurmiddelen of markeerstiften kunnen op die manier gemakkelijk en zonder schuren verwijderd worden.Bij deze behandeling moet u wel onmiddellijk spoelen met voldoende water.

 

KALKAFZETTING | Afhankelijk van de hardheid van het water kan er (net zoals op alle andere oppervlakten) kalkafzetting optreden. Deze kan gewoon worden verwijderd met een zachte schuurcrème of met een normaal antikalk-product (bv. antikal) dat geschikt is voor massieve of delicate oppervlakten. Na het gebruik van antikalk-producten dient u grondig met water na te spoelen.

 

VOORKOMEN IS BETER DAN ..|  Wat te doen met warme kookpotten en hitte ? Solid-surface is goed hittebestendig maar kookpotten kunnen dermate hoge temperaturen ontwikkelen dat dit nefast kan zijn voor élk werkblad, of het nu gaat over massief hout, natuursteen, laminaat of Solid Surface. Voor het plaatsen van kookpotten dient U daarom ook steeds een onderlegger te gebruiken. Liefst ook ‘zachte’ onderleggers (kurk, rubberen voetjes…) gebruiken om krassen te voorkomen.

 

KRASVASTHEID | Hakken of snijden op het werkblad in Solid Surface is uit den boze. U maakt het materiaal niet stuk maar op die manier blijven er zeker zichtbare sporen en krassen achter op het oppervlak.

 

CHEMICALIËN | Sommige agressieve chemicaliën kan Solid-surface zwaarder aantasten. Om extra opknapwerk te besparen, reinigt u best onmiddellijk en spoelt u na met veel water.

 

ONGELUKJE OF NALATIGHEID MET ERNSTIGE BESCHADIGING TOT GEVOLG? Solid surface heeft de goede eigenschap dat het duurzaam is en hersteld kan worden. Gelijmd en geschuurd. Mocht dat niet lukken dan kun je overleg met Houtwerff voor een duurzame oplossing

 

KEUKENBAK VAN SOLID SURFACE

Een uniek keukenblad van Solid Surface wordt nog mooier met een keukenbak in hetzelfde motief. Een aantal zaken is goed om rekening mee te houden:

  • Gebruik van een voedsel-vermaler is niet toegestaan in de bakken. Door het gewicht en trillingen van de vermaler kan de bodem van de bak loskomen
  • Wasbakken nooit mechanisch belasten

De RVS Bodem van een Keukenbak |De RVS Bodem is noodzakelijk ivm kokend water uit b.v. een Quooker. De roestvast stalen (rvs) bodems in onze spoelbakken zijn hygiënisch en goed schoon te houden. Een rvs bodem is niet krasvast of krasvrij, na verloop van gebruik ontstaan krassen, dit doet niet af aan de kwaliteit van de bodem.

Dagelijks onderhoud| Gebruik voor de dagelijkse schoonmaak een microvezeldoek en een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger. Droog de spoelbak na het schoonmaken af om kalkringen te voorkomen.

Schoonmaken van de RVS bodem| De bodem kan worden gereinigd met de standaard verkrijgbare rvs reinigingsmiddelen. Gebruik hierbij een microvezeldoek, dit zijn zachte doeken die geen krassen maken. Gebruik nooit de schuurkant van een schuurspons of een staalspons deze veroorzaken krassen in het rvs.

Roest plekjes op de bodem| De rvs spoelbak is roestvast en kan zelf niet roesten. De bruine roestplekjes die zichtbaar kunnen zijn op de bodem zijn van ijzerdeeltjes uit water of uit de lucht. Ook kunnen roestpuntjes onstaan door het gebruik van chloor of agressieve stoffen. De roestpuntjes ontstaan altijd door externe factoren en zijn over het algemeen te goed te verwijderen. Behandeling van roestplekjes moeten zo snel als mogelijk plaatsvinden door de plekjes te behandelen met Staalfix, Starpolish of Cif cream. Gebruik hiervoor een microvezeldoek om geen krassen te maken. Spoel na de behandeling de bodem goed af met water.

HPL · MELAMINE · SPUITWERK IN KLEUR

Voor alle materialen gebruikt bij de projecten van Houtwerff geldt dat vocht niet goed is. Daarbij is het ook belangrijk dat de temperatuur nooit onder de 10/15 graden komt. Een uitgebreide uitleg is bovenaan deze pagina te lezen bij de titel HOUT.
Houtwerff